MARE
Mare, de titel van het concert dat Kamerkoor Canteklaer samen met het Bassano Quartet geeft, staat zowel voor 'zee' als voor 'verhaal'. Zoals uit dit programma blijkt, is de zee, of breder: water, een bruikbaar beeld wanneer er verhalen worden verteld over fundamentele menselijke ervaringen als dood en liefde. Soms in hele letterlijke zin, maar vaker als metafoor voor (gemoeds-)beweging, die soms positief, maar soms ook negatief kan zijn: op zee kun je ook schipbreuk lijden.
De titel Mare is allereerst ontleend aan het werk dat een centrale plek in het programma inneemt: 'Canticum Calamitatis Maritimae' (Het lied over de ramp op zee) van de Finse componist Jaakko Mäntyjärvi. Hij schreef het naar aanleiding van de ramp met de veerboot Estonia in 1994, en droeg het op aan de 852 verdronkenen. Het thema van de zee is hier dus nauw verbonden met dat van de dood.
Servaas Bank combineert in 'Zwei Wasser' twee populaire liedjes over water: 'Ach Elslein' uit de 15e/16e eeuw en 'Lord, here comes the flood' uit de 20ste eeuw. De 'Five English Folk Songs' van Vaughan Williams bezingen een geliefde die nooit meer, of juist wel, terugkeerde van zee.
Arvo Pärt toonzette in 'Nunc dimittis' de lofzang van de oude Simeon, die rustig kan sterven nadat hij Jezus, de Messias, heeft gezien. Steven Sametz gebruikt voor 'When he shall die' een tekst van Shakespeare die dood en liefde verbindt, net als Ronald Moelker in 'Doubt'. Koor en blokfluitkwartet sluiten het programma samen af met 'L'infinito', eveneens van Ronald Moelker. Hierin wordt, met woorden van de Italiaanse dichter Giacomo Leopardi, het oneindige bezongen als een diepe zee waarin de geest kan wegzinken  een vorm van schipbreuk die geen angst hoeft in te boezemen. 'Mare' is zo ook het laatste woord dat klinkt tijdens dit concert.
Drie van de uitgevoerde werken zijn speciaal voor dit concert gecomponeerd. Ronald Moelker, lid van het Bassano Quartet, schreef 'L'infinito' voor Eagle altblokfluitkwartet en kamerkoor. Moelker schreef voor Kamerkoor Canteklaer ook 'Doubt', een werk voor koor en blokfluit. Servaas Bank, lid van Canteklaer, liet zich door de beoogde samenwerking met het Bassano Quartet inspireren tot 'Zwei Wasser'.
Zondag 1 juli 2018 Usselo, Protestantse kerk, 15.30 uur Toegang € 15,00
  Voorverkoop: € 12,50   Bestel hier!
Programma
• Servaas Bank, 'Zwei Wasser' (koor en blokfluitkwartet)
• Ralph Vaughan Williams, 'Five English Folk Songs'
     'The Dark Eyed Sailor'
     'The Lover's Ghost'
• Johann Christian Bach, 'Quartett D-dur' (blokfluitkwartet)
     'Allegro'
     'Andante'
     'Allegro Assai'
• Arvo Pärt, 'Nunc dimittis'
• Ronald Moelker, 'Doubt' (koor en blokfluit)
• Steven Sametz, 'When he shall die'
• Jaakko Mäntyjärvi, 'Canticum Calamitatis Maritimae'
• Franz Joseph Haydn, 'Quartet in D, op. 5 no. 1' (blokfluitkwartet)
     'Andante'
• Ronald Moelker, 'L'infinito' (koor en 4 Eagle altblokfluiten)
Iassen Raykov, dirigent
Adriana Breukink
Ronald Moelker
Wolf Meyer
Saskia Teunisse
  Bassano Quartet


LUX
In dit programma zingt Kamerkoor Canteklaer werken rondom het thema 'licht'.

Centraal staat het aangrijpende werk Lux Aeterna (Eeuwig licht) van de hedendaagse Amerikaanse componist Morten Lauridsen. Deze vijfdelige compositie verklankt de verschillende manieren waarop het licht in kerkelijke teksten naar voren komt: als eeuwig licht, licht in de duisternis, licht geboren uit het licht der Verlosser, het licht van de Heilige Geest, licht in de harten, en zalig licht.

Het koor zingt opnieuw de indrukkende compositie 'Canticum Calamitatis Maritimae' (Het lied over de ramp op zee) van de Finse componist Jaakko Mäntyjärvi. Hij schreef het naar aanleiding van de ramp met de veerboot Estonia in 1994, en droeg het op aan de 852 verdronkenen.

Voorts bevat het programma 'Nunc dimittis'van Arvo Pärt. In Pärts muzikale verbeelding komt deze lofzang van Simeon tot een hoogtepunt als er in de tekst sprake is van 'een licht dat geopenbaard wordt'.
Zondag 7 oktober 2018 Enschede, Grote kerk
Programma
• Jaakko Mäntyjärvi, 'Canticum Calamitatis Maritimae'
• Arvo Pärt, 'Nunc dimittis'
• Morten Lauridsen, 'Lux Aeterna'
       'Introitus'
       'In Te, Domine, Speravi'
       'O Nata Lux'
       'Veni, Sancte Spiritus'
       'Agnus Dei - Lux Aeterna'
Iassen Raykov, dirigent
Dennis Vallenduuk, organist