TOONDICHTERESSEN
In haar jeugd gold Fanny Mendelssohn - in de woorden van Goethe - als "Felix' even begaafde zuster." Anders dan haar broer zou Fanny echter haar leven lang moeten vechten voor erkenning van haar werk, zelfs binnen de familie. "Muziek kan en moet voor jou alleen franje zijn", aldus vader Mendelssohn in een brief aan zijn dochter. Dat weerhield haar niet van het componeren, maar haar werk werd lange tijd niet uitgegeven en wordt nog altijd minder vaak uitgevoerd.

Om te laten horen wat een rijkdom aan composities vrouwen door de eeuwen heen schreven, zingt Kamerkoor Canteklaer op en rond internationale vrouwendag koormuziek van vrouwelijke componisten uit uiteenlopende perioden en landen. Beginnend in de 12de eeuw met muziek van Hildegard von Bingen, via Fanny Hensel-Mendelssohn en Clara Schumann in 19de eeuws Duitsland, naar de 20ste eeuw met Meredith Monk in de Verenigde Staten en Chen Yi in China, tot de Oekraïense Yulia Petrenko, de Russische Marija Smelkova en Helen Ostafew in het Verenigd Koninkrijk in de 21ste eeuw.
Thematisch zijn de werken van Ostafew, Petrenko en Smelkova verbonden met de christelijke traditie waar ook Hildegard von Bingen in stond. Monks 'Earth seen from above' uit de opera 'Atlas' wordt een resonerende klankervaring die uitnodigt tot meditatie en de 'Gartenlieder' van Hensel-Mendelssohn bezingen de natuur. Zie hier de rijke schakering aan composities van toondichteressen: zeker geen franje!

Kamerkoor Canteklaer nodigt u van harte uit om kennis te maken met deze veelal onbekende koormuziek van vrouwelijke componisten!
 
Zaterdag 7 maart 2020 Delden, Oude Blasius, 19.30 uur
Zondag 8 maart 2020 Vilsteren, St. Willibrorduskerk, 15.00 uur

           
Programma
• Clara Schumann, 'Drei gemischte Chöre'
       'Abendfeier in Venedig'
       'Vorwärts'
       'Gondoliera'
• Hildegard von Bingen, Motet 'O Virtus Sapientiae' (arr. Cheryl Lynn Helm)
• Yulia Petrenko, 'Angel Vopiyashe'
• Marija Shmelkova, 'Bogotechnuyu Zvezdu'
• Meredith Monk, 'Earth seen from above'
• Fanny Hensel, uit: 'Melodieén voor pianosolo opus 4' (piano)
       nr. 4 lento appassionato
       nr. 5 allegro molto vivace
• Chen Yi, uit: Chinese Folk Songs
       nr. 1 'Fengyang song'
       nr. 2 'The flowing stream'
       nr. 9 'Diu diu deng'
• Fanny Hensel, uit: 'Gartenlieder'
       'Im Herbste'
       'Im Wald'
       'Lockung'
• Helen Ostafew
       'Lux Aeterna'
       'Ave Maria'
Iassen Raykov, dirigent
Gerard van Kempen, piano


THE PASSING OF THE YEAR
'The Passing of the Year' is een zevendelige liedcyclus voor dubbelkoor en piano. Het stuk begint met de uitroep 'O Earth, return!' en is een ode aan de Aarde, haar cycli, vruchtbaarheid en het feest van de zonnewende. De gedichten waarop Dove zijn compositie baseerde, zijn een keuze uit vijf eeuwen Britse poëzie.
Natuur, bloemen en het verloop van de seizoenen vormen ook het thema van de 'Five Flower Songs' van Benjamin Britten, het tweede grote werk in dit concert. Een van deze liederen, 'The Evening Primrose', bezingt de teunisbloem, die zich opent in de avond en maar één dag bloeit. Maak je dat mee, dan is pure schoonheid jouw deel.
Benjamin Britten was zelf een goede pianist, toch componeerde hij maar heel weinig voor piano solo. 'Twelve Variations on a Theme for Piano' is een vroeg werk uit 1931 dat hij schreef toen hij aan het conservatorium studeerde. Hij heeft niet meegemaakt dat het in 1986, tien jaar na zijn dood, voor het eerst werd uitgevoerd en gepubliceerd.
'Night Piece' is geschreven als een verplicht werk voor de deelnemers aan het eerste internationale pianoconcours in Leeds in 1963. De componist vroeg geen virtuoos pianospel maar liet de pianist in dit miniatuurwerkje zes minuten 'vertoeven' in de dromerige fase tussen waken en slapen, en het was en is de kunst om de toehoorder hierin mee te voeren.
Met het onderwerp natuur in de werken van Dove en Britten raken we aan het thema vergankelijkheid, de grondtoon van deze liederen. Ook de volksliederen waarop Elgar, Moeran en Holst hun koorwerken baseren, bezingen de lieflijkheid van de natuur en de geliefde en de vergankelijkheid van de liefde. 'My love dwelt in a northern land' van Elgar gaat over een jeugdliefde die onvervuld is gebleven door de vroegtijdige dood van de geliefde. Het lied begint met mooie herinneringen aan de tijd die de geliefden samen doorbrachten, maar aan het eind worden we gewaar dat alles onherroepelijk voorbij is: 'The grass above my love is green, My heart is colder than the clay.' Van Edward Elgar klinkt ook de koorversie van 'Nimrod' uit de beroemde 'Enigma Variations'. De tekst is gekozen uit de dodenmis: 'Lux Aeterna', 'Dat het eeuwige licht hen beschijne.' De achtstemmige compositie blijft ijl en transparant als het licht dat bezongen wordt.
We nodigen u graag uit voor het jubileumconcert The Passing of the Year!
Zondag 10 november 2019 Gildehaus (D), Evangelisch-ref. Kirche, 17.00 uur
Zaterdag 23 november 2019 Enschede, Ontmoetingskerk, 20.00 uur

           
Programma
• Edward Elgar, 'My love dwelt in a Northern land'
• Ernest John Moeran, 'The sailor and young Nancy'
• Gustav Holst, 'My sweetheart's like Venus', uit: 12 Welsh Folk Songs
• Benjamin Britten, 'Twelve variations' (piano)
• Benjamin Britten, 'Flower Songs'
       'To Daffodils'
       'The Succession of the Four Sweet Months'
       'Marsh Flowers'
       'The Evening Primrose'
       'Ballad of Green Broom'
• Benjamin Britten, 'Nocturne' (piano)
• Edward Elgar, 'Lux Aeterna / Nimrod', uit: Enigma Variations
• Jonathan Dove, 'The Passing of the Year'
Iassen Raykov, dirigent
Gerard van Kempen, pianist


DUBBELKORIGE KOORMUZIEK | DOPPELCHÖRIGE CHORMUSIK
Kamerkoor Canteklaer bundelt dit voorjaar de krachten met Vokal Ensemble Frenswegen. Duitsland en Nederland kennen beide een levendige koorcultuur. Toch is er zelfs in onze grensregios vrij weinig uitwisseling; zowel de koren zelf als het publiek blijven doorgaans in eigen land. De concerten op 18 en 19 mei in Nordhorn en Enschede bieden u nu de mogelijkheid tijdens één concert kennis te maken met koren uit beide landen!
Deze internationale samenwerking biedt uiteraard een uitgelezen kans muziek voor dubbelkoor uit te voeren. Op het programma staan dan ook enkele bekende dubbelkorige werken, zoals 'Komm, Jesu, komm' van Johann Sebastian Bach en 'Warum toben die Heiden' van Felix Mendelssohn Bartholdy. Maar ook het minder bekende 'Ave Maria' (1959) van Franz Biebl en 'Singet dem Hernn ein neues Lied' van Heinrich Schütz hebben veel moois te bieden. De beide dirigenten, Stephan Braun en Iassen Raykov zullen de gecombineerde koren ieder bij twee van deze stukken leiden.
Hiernaast voert elk koor ook alleen enkele stukken uit. Canteklaer koos voor twee Psalmen van de Nederlandse Jan Pieterszoon Sweelinck en het indrukwekkende 'Wie liegt die Stadt so wüst' (1945) van de Duitse Rudolf Mauersberger. Dit laatste stuk werd geschreven naar aanleiding van het bombardement op Dresden en is in Duitsland bekender dan in Nederland. Vokal Ensemble Frenswegen zal het 'Pater Noster' van de 20e eeuwse Poolse componist Josef Swider en 'Ubi Caritas' van de hedendaagse Noorse musicus Ola Gjeilo ten gehore brengen. Als geheel biedt het programma zo ook een staalkaart van koormuziek uit verschillende Europese landen en perioden.

Als kers op de taart zal er tijdens beide concerten ook nog een optreden zijn van jong muzikaal talent uit de regio. In Nordhorn wordt dit intermezzo verzorgd door Fabian Schlie op marimba, en in Enschede door Dora Raykova op viool.
Zaterdag 18 mei 2019 Nordhorn, Kirche St. Augustinus, 19.30 uur  Lees recensie...
Zondag 19 mei 2019 Enschede, Jacobuskerk, 16.00 uur

           
Programma
• Heinrich Schütz, 'Singet dem Herrn ein neues Lied' ¹²
• Rudolf Mauersberger, 'Wie liegt die Stadt so wüst' ¹
• Jan Pietersz. Sweelinck ¹
       Psalm 96, 'Chantez à Dieu chanson nouvelle'
       Psalm 122 'Incontinent que j'eu ouï'
• Intermezzo
       Rich O'Meara, 'Restless' (marimba - 18 mei)
       Maurice Ravel, 'Kaddish' (viool - 19 mei)
• Johann Seb. Bach, 'Komm, Jesu, komm' (BWV 229) ¹²
• Josef Swider, 'Pater Noster' ²
• Ola Gjeilo, 'Ubi Caritas' ²
• Intermezzo
       Gordon Stout, 'Mexican Dance II' (marimba - 18 mei)
       Pjotr Iljitsj Tsjajkovsky, 'Souvenir d'un lieu cher' (viool - 19 mei)
• Franz Biebl, 'Ave Maria' ¹²
• Felix Mendelssohn Bartholdy, 'Warum toben die Heiden' (Psalm 2) ¹²

Kamerkoor Canteklaer ¹ | Iassen Raykov, dirigent
Vokal Ensemble Frenswegen ² | Stephan Braun, dirigent
Fabian Schlie, marimba
Dora Raykova, viool      Website Academie Muzikaal Talent


L'INFINITO
L'infinito is een programma over liefde, zee, dood en oneindigheid. Centraal staan enkele Engelse liederen van Ralph Vaughan Williams en Steven Sametz. Rondom dit thema zingt Kamerkoor Canteklaer geestelijke muziek van verschillende componisten.
De Britse componist Ralph Vaughan Williams was een fervent liefhebber van Britse volksmuziek en verzamelde tijdens zijn leven meer dan 80 liederen. Bij het toonzetten van veel overgeleverde melodieën voegde hij harmonie en daarmee kleur toe.
In zijn composities voor koor stemt de Amerikaan Steven Sametz graag tot nadenken over universele thema's als liefde, verlies, vreugde, sterfelijkheid en het overstijgen van onze alledaagse zorgen.

Het programma omvat geestelijke muziek van Franz Biebl, Igor Stravinsky en Sergei Rachmaninov. Van Maurice Duruflé klinken enkele korte motetten. Bij het schrijven van koormuziek liet hij zich vooral inspireren door het Gregoriaans. De vloeiende melodielijnen worden vergezeld door complexe modulerende harmonieën, resulterend in polyfonie.

In de zestiende eeuw kreeg het zingen van psalmen een bijzondere impuls door de reformator Jean Calvin. In Straatsburg en later in Geneve verzamelde hij een aantal dichters en componisten om zich heen die de psalmen in het Frans op rijm zetten en er melodieën bij componeerden. Kort daarna verschenen koorwerken die op deze melodieën en teksten gebaseerd zijn. Koorzettingen van Claude Goudimel werden erg populair. De geniaalste bewerkingen van de Geneefse psalmen zijn ongetwijfeld die van Jan Pieterszoon Sweelinck. De bekende psalmmelodieën worden nergens letterlijk gevolgd, maar telkens komt er uit de vervlochten stemmen een stuk van de melodie naar voren.

Het concert begint en eindigt met een compositie van Ronald Moelker. 'Doubt' voor blokfluit en koor is geïnspireerd op een tekst uit 'Hamlet' van William Shakespeare. 'L'infinito' is gebaseerd op het gelijknamige gedicht over de oneindigheid van Giacomo Leopardo. Terwijl in het eerste gedeelte van dit gedicht de ik-figuur zichzelf nog vreest te verliezen in een niet eerder ervaren stilte, rust en onmetelijkheid die hem tegelijkertijd aan de dood doen denken, boezemt de eeuwigheid hem aan het einde geen angst meer in. Het is met het grootste genoegen dat hij zijn geest laat zinken in de 'eindeloze diepten' van de zee der oneindigheid.
Zondag 3 februari 2019 Almelo, Grote kerk, 15.30 uur
Programma
• Ronald Moelker, 'Doubt' (koor en blokfluit)
• Claude Goudimel
       Psalm 137 'Estans assis aux rives aquatiques'
       Psalm 119 'Bienheureuse est la personne'
• Maurice Duruflé, 'Quatre Motets sur des thèmes Grégorien pour Choeur a cappella' opus 10
• Franz Biebl, 'Ave Maria'
• John Baldwin, 'A duo' (sopraansaxofoon en altblokfluit)
• Ralph Vaughan Williams, uit: 'Five English Folk Songs'
       'The Lover's Ghost'
       'The Dark Eyed Sailor'
• Steven Sametz, 'When he shall die' (uit: Romeo and Juliet)
• Ronald Moelker, 'Het' (tenorblokfluit)
• Igor Strawinsky
       'Ave Maria'
       'Pater Noster'
• Jan Pietersz. Sweelinck
       Psalm 96, 'Chantez à Dieu chanson nouvelles'
       Psalm 122 'Incontinent que j'eu ouï'
• Sergej Rachmaninov, uit: 'Vespers' op. 37
       'Bogoroditse Devo'
• Ronald Moelker, 'Ithaca' (tenorsaxofoon)
• Ronald Moelker, 'L'infinito' (koor, blokfluit en saxofoon)
Iassen Raykov, dirigent
Ronald Moelker, blokfluit
Niels Bijl, saxofoon


FEEST VAN LICHT
In het kerstconcert dat Kamerkoor Canteklaer op 22 december in de Oude Blasius te Delden zal geven, draait alles om het thema feest van licht. Kerstmis is uiteraard het feest van het licht, waarmee de hoopvolle geboorte van Christus wordt gevierd. Midden in de donkerste periode van het jaar kan muziek hoe dan ook licht in de duisternis brengen. U mag dus een feestelijk concert verwachten!
Voor de pauze brengt het koor kerstliederen uit heel Europa. Relatief onbekende, maar prachtige muziek uit onder meer Duitsland, Frankrijk, Zweden, Groot-Brittannië, Bulgarije en Nederland passeert de revue.
De liederen zijn niet alleen afkomstig uit verschillende streken, maar ook uit verschillende perioden. Niettemin is duidelijk te horen dat de boodschap van licht in de duisternis overal en altijd aanleiding geeft tot hoop, ontroering en vrolijkheid, kortom: tot feest!
Aan de feestvreugde wordt zeker ook bijgedragen door de medewerking van de Zweedse mezzosopraan Helena van Heel, pianist Gerard van Kempen en blokfluitist en componist Ronald Moelker, die in verschillende combinaties van zich zullen laten horen. De laatste schreef speciaal voor deze gelegenheid een nieuw werk. 'A solus ordus cardine' is gezet op een vijfde-eeuwse Latijnse tekst die verhaalt hoe er 'van daar waar de zon opgaat tot in de verste streken' gezongen wordt ter ere van de geboorte van Christus.
Na de pauze volgt 'Lux Aeterna' van de Amerikaanse componist Morten Lauridsen. Dit werk voor koor en orgel (bespeeld door Liga Vilmane) verklankt de verschillende manieren waarop 'licht' in christelijke kerkelijke teksten naar voren komt. Het centrale derde deel, 'O nata lux' verwijst naar het licht, geboren uit de Verlosser. Uit dit deel lijken alle andere verwijzingen naar licht voort te komen: eeuwig licht, licht in de duisternis, het licht van de Heilige Geest, licht in de harten, en zalig licht. Het stuk eindigt met een stralend getoonzet 'Alleluja'.
Een sfeervol Zweeds kerstlied, gezongen door soliste Helena van Heel en het koor, vormt de afsluiting van dit feest van licht.
Zaterdag 22 december 2018 Delden, Oude Blasius, 19.30 uur

           
Programma
• Jetse Bremer, 'Noël Nouvelet'
• Max Reger, 'Unser lieben Frauen Traum'
• Trad., 'Till Bethlehem mitt hjärta'
• Günter Raphael, 'Maria durch ein Dornwald ging'
• Jean Sibelius, 'Julvisa' (sopraan en piano)
• Ronald Moelker, 'A solis ortus cardine'
• Trad., 'Malka moma dwori mete' (mannen)
• Trad., 'I Betlehem'
• Cath. van Rennes, 'Madonnakindje' (sopraan en piano)
• David Wikander, 'Det brinner en stjärna' (vrouwen)
• Trad., 'Entre le boeuf et l'âne gris'
• Carl Nielsen, 'Förunderligt och märkligt'
• Richard Bennett, 'There is no rose'
• Jetse Bremer, 'In dulci Jubilo'
• Morten Lauridsen, 'Lux Aeterna'
       'Introitus'
       'In Te, Domine, Speravi'
       'O Nata Lux'
       'Veni, Sancte Spiritus'
       'Agnus Dei - Lux Aeterna'
• Pererik Moraeus, 'Koppången'
Iassen Raykov, dirigent
Helena van Heel, mezzosopraan
Gerard van Kempen, piano
Ronald Moelker, blokfluit
Liga Vilmane, organist

  Website Helena van Heel
  Website Ronald Moelker
  Website Gerard van Kempen


MARI NUSA & MEREL SOPHIE
Martin Wessels en Merel Moelker zijn Singer-Songwriters. Deze twee innemende persoonlijkheden organiseren een middag met eigen werk en weten te raken met hun warme, krachtige songs: een mozaïek van tedere ballads, kruidige americana en soulvolle blues.
Martin, Mari Nusa is zijn pseudoniem, en Merel Sophie nemen niet de minste instrumentale begeleiders mee en zullen ook vocaal elkaars liedjes ondersteunen. André Kerver (klarinet), Arjan Wilmink (gitaar), Stan de Kwaadsteniet (piano). Kamerkoor Canteklaer geeft ook acte de présence: Merel maakte een arrangement voor koor en solo-stem van 'The River', één van de liedjes van Martin.
Zondag 18 november 2018 Borne, Kulturhus, 15.00 uur
  Website Merel Moelker
  Website Martin Wessels


LUX AETERNA 2018
In dit programma brengt Kamerkoor Canteklaer een aantal hedendaagse werken van Morten Lauridsen, Jaako Mäntyjärvi en Ronald Moelker, cirkelend rond de thema's licht en eeuwigheid. De Latijnse uitdrukking 'lux aeterna' is afkomstig uit de requiemmis, waarin wordt gebeden om eeuwig licht voor de gestorvene(n).
De Amerikaanse componist Morten Lauridsen koos 'Lux Aeterna' als titel voor een werk voor koor en orgel. De vijfdelige compositie verklankt de verschillende manieren waarop 'licht' in kerkelijke teksten naar voren komt: als eeuwig licht, maar ook als licht in de duisternis, licht geboren uit het licht van de Verlosser, het licht van de Heilige Geest, licht in de harten, en zalig licht.
Eeuwig licht is ook een thema in het aangrijpende 'Canticum Calamitatis Maritimae' (Het lied over de ramp op zee) van de Finse componist Jaakko Mäntyjärvi. Hij schreef dit werk naar aanleiding van de ramp met de veerboot Estonia in 1994, waarbij 852 mensen verdronken. In het stuk gebruikt hij vocale effecten die een sterke associatie met de geluiden van de ramp oproepen.
In 'L'infinito' van Ronald Moelker, voor koor, blokfluit en saxofoon, wordt duidelijk dat gevoelens van eeuwigheid ook tijdens het leven ervaren kunnen worden. Met woorden van de Italiaanse dichter Giacomo Leopardi wordt het oneindige bezongen als een diepe zee waarin de geest kan wegzinken. In zijn werk 'Doubt' past Moelker een compositietechniek toe waarbij telkens kleine fragmenten worden herhaald en uitgebreid. Het effect van die uitgesponnen muziek is dat het gevoel voor tijd en maat van de luisteraar vervaagt. Zo maakt Moelkers werk ten slotte duidelijk dat het luisteren naar muziek ook zelf kan bijdragen aan de ervaring van oneindigheid.

     
Zondag 7 oktober 2018 Enschede, Grote kerk, 16.00 uur
Programma
• Ronald Moelker, 'Doubt' (koor en blokfluit)
• Ronald Moelker, 'L'infinito' (koor, blokfluit en saxofoon)
• Ronald Moelker, Ithaca (tenorsaxofoon)
• Jaakko Mäntyjärvi, 'Canticum Calamitatis Maritimae'
• Arvo Pärt, 'Pari Intervallo' (orgel)
• Morten Lauridsen, 'Lux Aeterna'
       'Introitus'
       'In Te, Domine, Speravi'
       'O Nata Lux'
       'Veni, Sancte Spiritus'
       'Agnus Dei - Lux Aeterna'
Iassen Raykov, dirigent
Dennis Vallenduuk, orgel
Ronald Moelker, blokfluit
Niels Bijl, saxofoon


MARE 2018
Mare, de titel van het concert dat Kamerkoor Canteklaer samen met het Bassano Quartet geeft, staat zowel voor 'zee' als voor 'verhaal'. Zoals uit dit programma blijkt, is de zee, of breder: water, een bruikbaar beeld wanneer er verhalen worden verteld over fundamentele menselijke ervaringen als dood en liefde. Soms in hele letterlijke zin, maar vaker als metafoor voor (gemoeds-)beweging, die soms positief, maar soms ook negatief kan zijn: op zee kun je ook schipbreuk lijden.
De titel Mare is allereerst ontleend aan het werk dat een centrale plek in het programma inneemt: 'Canticum Calamitatis Maritimae' (Het lied over de ramp op zee) van de Finse componist Jaakko Mäntyjärvi. Hij schreef het naar aanleiding van de ramp met de veerboot Estonia in 1994, en droeg het op aan de 852 verdronkenen. Het thema van de zee is hier dus nauw verbonden met dat van de dood.
Servaas Bank combineert in 'Zwei Wasser' twee populaire liedjes over water: 'Ach Elslein' uit de 15e/16e eeuw en 'Lord, here comes the flood' uit de 20ste eeuw. De 'Five English Folk Songs' van Vaughan Williams bezingen een geliefde die nooit meer, of juist wel, terugkeerde van zee.
Arvo Pärt toonzette in 'Nunc dimittis' de lofzang van de oude Simeon, die rustig kan sterven nadat hij Jezus, de Messias, heeft gezien. Steven Sametz gebruikt voor 'When he shall die' een tekst van Shakespeare die dood en liefde verbindt, net als Ronald Moelker in 'Doubt'. Koor en blokfluitkwartet sluiten het programma samen af met 'L'infinito', eveneens van Ronald Moelker. Hierin wordt, met woorden van de Italiaanse dichter Giacomo Leopardi, het oneindige bezongen als een diepe zee waarin de geest kan wegzinken  een vorm van schipbreuk die geen angst hoeft in te boezemen. 'Mare' is zo ook het laatste woord dat klinkt tijdens dit concert.
Drie van de uitgevoerde werken zijn speciaal voor dit concert gecomponeerd. Ronald Moelker, lid van het Bassano Quartet, schreef 'L'infinito' voor Eagle altblokfluitkwartet en kamerkoor. Moelker schreef voor Kamerkoor Canteklaer ook 'Doubt', een werk voor koor en blokfluit. Servaas Bank, lid van Canteklaer, liet zich door de beoogde samenwerking met het Bassano Quartet inspireren tot 'Zwei Wasser'.
Zondag 1 juli 2018 Usselo, Protestantse kerk, 15.30 uur
Programma
• Servaas Bank, 'Zwei Wasser' (koor en blokfluitkwartet)
• Ralph Vaughan Williams, 'Five English Folk Songs'
     'The Dark Eyed Sailor'
     'The Lover's Ghost'
• Johann Christian Bach, 'Quartett D-dur' (blokfluitkwartet)
     'Allegro'
     'Andante'
     'Allegro Assai'
• Arvo Pärt, 'Nunc dimittis'
• Ronald Moelker, 'Doubt' (koor en blokfluit)
• Steven Sametz, 'When he shall die'
• Jaakko Mäntyjärvi, 'Canticum Calamitatis Maritimae'
• Franz Joseph Haydn, 'Quartet in D, op. 5 no. 1' (blokfluitkwartet)
     'Andante'
• Ronald Moelker, 'L'infinito' (koor en 4 Eagle altblokfluiten)
Iassen Raykov, dirigent
Adriana Breukink
Ronald Moelker
Wolf Meyer
Saskia Teunisse
  Bassano Quartet


LICHT 2018
In dit programma zingt Kamerkoor Canteklaer werken rondom het thema 'licht'.

Centraal staat het aangrijpende werk Lux Aeterna (Eeuwig licht) van de hedendaagse Amerikaanse componist Morten Lauridsen. Deze vijfdelige compositie verklankt de verschillende manieren waarop het licht in kerkelijke teksten naar voren komt: als eeuwig licht, licht in de duisternis, licht geboren uit het licht der Verlosser, het licht van de Heilige Geest, licht in de harten, en zalig licht.

De 'Vespers' van Sergei Rachmaninov voor a capella koor worden door velen beschouwd als een hoogtepunt in de Russische geestelijke muziek. Kamerkoor Canteklaer zal drie delen uitvoeren. Het deel met de titel 'Gladsome light' is de psalm die tijdens de nachtwake in de Russisch-orthodoxe kerk wordt gezongen terwijl langzaam alle lichten in de kerk worden aangestoken.

In de volledige 'Vespers' volgt na dit deel 'Nunc dimittis', dat Kamerkoor Canteklaer nu echter uitvoert in de zetting van Arvo Pärt. In Pärts muzikale verbeelding komt deze lofzang van Simeon tot een hoogtepunt als er in de tekst sprake is van 'een licht dat geopenbaard wordt'.
Zondag 18 februari 2018 Zwillbrock, Barockkirche St. Franciskus, 16.30 uur
Programma
• Sergej Rachmaninov, 'Vespers (delen)'
       'Come, let us worship'
       'Blessed is the man'
       'Gladsome Light'
• Arvo Pärt, 'Nunc dimittis'
• Morten Lauridsen, 'Lux Aeterna'
       'Introitus'
       'In Te, Domine, Speravi'
       'O Nata Lux'
       'Veni, Sancte Spiritus'
       'Agnus Dei - Lux Aeterna'
Iassen Raykov, dirigent
Dennis Vallenduuk, organist


KERSTCONCERTEN 2017
Tijdens twee andere optredens zingt Kamerkoor Canteklaer eveneens bekende en onbekende kerstliederen.

Natuurlijk staan 'Hark! The Herald Angels sing', het slaapliedje de 'Coventry Carol' en het prachtige 'In the bleak midwinter' van Gustav Holst op het programma. Ook de Zweedse liederen 'Härlig är Jorden' en 'Jul, Jul, Stralande Jul', het Duitse 'Stille Nacht' en 'Es ist ein Ros entsprungen' van Michael Praetorius passen perfect bij de kerstsfeer, waarbij 'Rudolph, the Rednosed Reindeer' natuurlijk niet mag ontbreken.

Jetse Bremer maakte een feestelijke toonzetting van het eeuwenoude lied 'In dulci jubilo', waarbij de zangers zowel de melodie zingen als de instrumenten vormen. Het koor zingt ook 'O Nata Lux' uit 'Lux Aeterna' van de hedendaagse Amerikaanse componist Morten Lauridsen.
Zaterdag 16 december 2017 Delden, Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven (besloten concert)
Dinsdag 19 december 2017 Enschede, Wintertuin De Wonne, 20.00 uur


VIJF-KOREN-KERSTCONCERT 2017
Het veel-koren-kerstconcert is in de donkere dagen van december inmiddels een vertrouwd lichtpunt.

Dit jaar deden vijf Enschedese koren mee: Ton sur Ton, Kamerkoor Montessera, Popkoor Speechless, Capella Enschede junior en Kamerkoor Canteklaer.

De koren brengen een afwisselend en sfeervol programma dat begint en eindigt met het gezamenlijk zingen van een bekend kerstlied.
Vrijdag 15 december 2017 Enschede, Ontmoetingskerk, 19.30 uur
Programma Kamerkoor Canteklaer
• Traditional, 'Twinkle, twinkle, little star' (gezamenlijk)
• Traditional, 'Härlig är Jorden'
• Michael Praetorius / Jan Sandström, 'Der är en ros utsprungen'
• Morten Lauridsen, 'O Nata Lux' (uit: 'Lux Aeterna')
• Johnny Marks, 'Rudolph, the Rednosed Reindeer'
• Franz Gruber, 'Stille Nacht' (gezamenlijk)

Iassen Raykov, dirigent


MOTETTEN VAN BACH IN 2017
De motetten dateren uit Bachs tijd als cantor van de Thomaskirche in Leipzig (1723-1750). Opmerkelijk genoeg zijn de meeste in zeer korte tijd geschreven. Het behoorde namelijk tot Bachs verplichtingen om met zijn koor te zingen bij begrafenissen. Als cantor bepaalde Bach wat er gezongen werd en meestal was dat bestaand werk. Soms kreeg hij opdracht van de familie van de overledene om specifieke Bijbelteksten op muziek te zetten. Er moest dan dus in zeer korte tijd een nieuw motet geschreven en ingestudeerd worden. Duur en bezetting werden bepaald door het te ontvangen honorarium.

Vier van de in totaal zes motetten die Bach schreef staan op het programma, namelijk 'Jesu, meine Freude', 'Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf', 'Fürchte dich nicht', en 'Komm, Jesu, komm'. Deze vier worden aangevuld met 'O Jesu Christ, meins Lebens Licht' en met een vroeg werk waarvan pas recent is komen vast te staan dat het wel degelijk door Johann Sebastian is geschreven: 'Ich lasse dich nicht, Du segnest mich denn'.

Kamerkoor Canteklaer nodigt u van harte uit om naar deze motetten te komen luisteren. Ze vormen één van de hoogtepunten uit de koorliteratuur!
Zondag 18 juni 2017 Usselo, Protestantse kerk, 16.00 uur
Zaterdag 7 oktober 2017 Delden, Oude Blasius, 19.30 uur  Lees recensie...
Zondag 8 oktober 2017 Oldenzaal, St. Plechelmusbasiliek, 16.00 uur

           

           
Programma
• Knut Nystedt, 'Immortal Bach'
• Johann Seb. Bach
     'Fürchte dich nicht, ich bin bei dir' (BWV 228)
     'Jesu, meine Freude' (BWV 227)
     'Ich lasse dich nicht, Du segnest mich denn' (BWV Anh. 159)
     'Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf' (BWV 226)
     'Komm, Jesu, komm' (BWV 229)
     'O Jesu Christ, meins Lebens Licht' (BWV 118)
• Johann G. Walther
     'Variaties over het koraal Jesu, meine Freude' (orgel)
• Johann Christoph Friedrich Bach
     Uit: Sonate in A-Dur: 'Larghetto', 'Allegro' (barokcello en orgel)
Iassen Raykov, dirigent
Inja Botden, barokcello
Henk Linker, orgel